Psihoterapie pentru adolescenti
Psihoterapie pentru adolescenti – metoda de autocunoastere si transformare
Cine sunt? Imi pun adesea intrebarea.
Ce vreau de la viata? Ce vreau de la mine?
Uneori viata pare prea complexa pentru mine, simt ca se prabuseste totul si se invarte cu o viteza nebuna, incat nu mai tin pasul.
Mintea mea o ia in toate directiile, nicidecum intr-o singura directie. Sunt o simpla adolescenta, si in acelasi timp, foarte complicata.
Sunt fericita si trista.
Sunt orgolioasa si iubitoare.
Sunt pasnica si razboinica.
Am mai multe personalitati, pe scurt.
Norocul meu, care bineinteles nu e intamplator, e ca am intalnit-o pe psihoterapeuta mea, care mi-a schimbat viata.
- Sa stiti ca am impresia ca am scapat de depresie! Ii spun, foarte entuziasmata si optimista.
- Sa stii ca mintea ta iti joaca feste.
- Cum adica? O intreb, usor irascibila, crezand ca glumeste.
- Adica tu ai o incredere falsa, iti pui sperante prea mari, ai un spirit puternic, insa nu esti puternica.
- Si cum fac sa fiu puternica?
- Daca ti-as spune eu, ar fi prea simplu. Ia spune-mi tu. Cum devii puternica?
- Ce presupune sa fii puternica?
- Cred ca… sa reactionez cu detasare si intelepciune la orice provocare?
- Si mai ce?
- Sa… am incredere in fortele proprii si sa fiu hotarata?
- Trebuie sa intelegi ca pe tine, de fapt, te deranjeaza orice persoana sau conjunctura care te ataca. Orice te doboara, te auto-sabotezi si mintea ta te cumpara si te vinde, nici macar tie nu te vinde!
- Vreau sa fiu puternica! Vreau sa fiu sigura pe mine, insa totul pare asa greu..
Psihoterapie pentru adolescenti
Paula, dezvoltarea personala dureaza toata viata. Stiu ca m-ai mai intrebat, cat cred eu ca va dura terapia cu tine, ei bine, nu se stie, pentru ca sunt multe de rezolvat, iar tu ai impresia ca dezvoltarea se va opri intr-o buna zi, cand vei spune, „gata, sunt vindecata, fericita, autentica” si te vei opri din tot, vei crede ca viata e numai despre bucurii si vioiciune. Insa acea zi nu va veni. Despre asta este viata. O continua insiruire de provocari, la care noi reactionam.
Si asta inseamna sa te maturizezi, de fapt..
Tu ai trait intr-o iluzie pana acum, am dreptate? In relatia ta cu Robert, el ti-a spus ca esti cea mai frumoasa, cea mai desteapta, ca esti perfecta. Tu te-ai mulat perfect dupa el, ai preluat toata aroganta, narcisismul, si le-ai combinat cu inocenta ta. Ce crezi ca a iesit?
Un dezastru! Chiar ma simt eliberata! Acum, ca privesc in spate, sunt multumita. Nu regret absolut nimic din ceea ce s-a intamplat. Imi aduc aminte cand ma plangeam ca viata mea e plictisitoare. Ei bine, e departe de a fi una plictisitoare!
Da, dar uite ca acum esti un mic demonas. Inca nu te-ai vindecat, porti dupa tine anumite tipare de gandire, te gandesti adesea la el, la ce a fost si mai ai ganduri de intoarcere uneori. Asta nu inseamna ca nu ai facut progrese. Inseamna ca trebuie sa fii realista, sa nu mai crezi cu atata entuziasm ca tu esti bine.
Am zile bune si zile rele. Dar adolescenta mi se pare asa complicata. Daca ar fi sa o descriu intr-un cuvant, acela ar fi „intens”. Asa simt eu. Intens. Atat sentimentele pozitive, cat si cele negative. Azi sunt fericita, dansez prin casa pentru ca am reusit sa invat cate ceva si sa fac sport, maine plang pentru ca am luat o nota proasta si ca a ras cineva de mine.
Psihoterapie pentru adolescenti
Si vrei sa o continui asa? Vei descoperi intr-o zi ca ai un potential urias si ca poti realiza lucruri de care nici macar tu nu esti constienta inca, ai rabdare.
Dar cum imi echilibrez viata? Incotro o ia adolescenta mea?
Intr-o parte buna, luminoasa, asemenea unui diamant. Transparenta, pentru ca te lasi sa simti tot, si calma, pentru ca vei face fata cu usurinta tuturor provocarilor. Vei invata cum sa ai simtul umorului si sa iei viata ca pe o comedie.
Mi-ar placea sa aveti dreptate. Stiu ca oricum aveti, dar eu nu am destula incredere in mine. Eu stiu atat de multa teorie, ca „totul e temporar”, „eu imi controlez gandirea” „eu pot sa imi schimb mentalitatea”, si totusi iau cele mai proaste decizii.
Te straduiesti. De ce ai asteptari atat de mari de la tine, sa fii perfecta? Aminteste-ti mantra pe care ti-ai ales-o.
„Pot sa suport ideea ca nu sunt un om perfect.”
Poti?
– Nu inca.
De ce?
– Pentru ca am un orgoliu prea mare. Am impresia ca daca mi-as pierde perfectionismul, as tergiversa, as stagna. Imi e frica de asta.
Iti pui capcane singura.
– Oh, stiu.
Daca stii, cum rezolvi asta?
– Invat sa imi vad propriile capcane si ies singura din ele.
Si faci asta?
– Uneori da, pentru ca imi dau seama ca imi fac prea mult rau, alteori nu, pentru ca am o pofta de drama, de negativism, de suferinta. Am o minte bolnava?
Ai o minte confuza.
– Sunt o depresiva.
Esti o adolescenta.
– Sunt o adolescenta depresiva.
Esti o adolescenta care isi cauta scopul in viata si cauta lumina, adevarul.
– M-ati convins.
Pot spune ca ziua 13 si 14 , capitolul 2 din Agenda Vindecarii sunt preferatele mele de pana acum. De ce?
Pentru ca sunt despre schimbari, despre implementarea unor noi obiceiuri, despre decizii sanatoase.
Ma atrage foarte mult partea asta, dar, din nou, am o problema, pentru ca nu sunt destul de consecventa.
• Ce anume face diferenta in calitatea vietii tale, Paula?
• Sincer, cea mai importanta diferenta, dar si cea pe care o aplic cel mai putin, e trairea vietii ca pe o comedie. Cand ma detasez si ma gandesc ca totul e de fapt o iluzie, cand nu iau totul atat de in serios, totul se schimba. Ma intreb uneori de ce nu reusesc sa traiesc asa, in general.
• Pentru ca esti fixata pe ideea de echilibru. Ceea ce numesti tu echilibru, nu cred ca e de fapt un echilibru, dar hai sa dam cartile pe masa, ce inseamna echilibrul pentru tine?
• Inseamna balanta dintre viata profesionala si cea sociala. Caz particular, scoala si prieteni. Sau eu si scoala. Sau eu si prieteni. Ma simt in echilibru atunci cand si imi dedic timpul pentru invatat, si pentru iesiri. Totusi, observ ca m-am mulat foarte tare pe gandirea adolescentilor din zilele mele. Ei se refugiaza in petreceri, pentru a se relaxa. Petreceri cu alcool si tigari, cu muzica de necalitate, experiente nu foarte autentice. Si m-am regasit de multe ori spunand „oh, ce ar merge un party acum”. Apoi ma opream si ma intrebam „ daca am nevoie de alcool si tigari sa pot sa ma deconectez, inseamna ca am o problema. Care e acea problema?” Si fac o introspectie cat pot eu de buna, dupa care rezolv problema. Altfel, daca nu faceam asta, poate eram si o alcoolica pana acum.
• Nu-i de glumit. Totusi, mi se pare interesant faptul ca nu te dai batuta. Stiu ca motivul pentru care nu cazi in dependente e ca iti distrugi neuronii, si stii ca asta inseamna sa-ti pierzi abilitatile de memorare si comunicare elocventa, iar tu tii la astea ca la Dumnezeu.
• Intr-adevar. Aici e o situatie in care ma ajuta orgoliul. Ma gandesc ca tintesc sus, am obiective mari, si nu ma pot lasa mai prejos. De aceea nu cad in dependente.
• Pe langa trairea vietii ca pe o comedie, ce te mai ajuta?
• Exercitiile fizice, foarte mult, la pachet cu alimentatia sanatoasa si odihna. Insa am niste ganduri foarte negative legate de infatisarea mea..
• La ce te referi? Ca iti tot spui tu ca te-ai ingrasat, ca ai burta, ca nu-ti place ce vezi cand te uiti in oglinda?
• Exact..
• Iti amintesti ce trebuie sa faci? Sa te aud.
• „Chiar daca am burta si alimentatia mea poate nu e cea mai corecta, eu ma iubesc profund si ma accept asa cum sunt”.
• Hai ca ne descurcam, incet, incet.
• Pot sa suport ideea ca nu sunt un om perfect!
Dar adolescenta are foarte mult de lucrat. Si nu pentru ca e proasta, ci pentru ca are foarte multe goluri si inca traieste intr-o iluzie imensa.