Rabzi sau pleci?
In Romania exista Legea 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, republicata 2014- care face referire la violenta in familie.
Definitia legala a violentei in familie din articolul 3 al acestei legi este:
„(1) In sensul prezentei legi, violenta in familie reprezinta orice actiune sau inactiune intentionata, cu exceptia actiunilor de autoaparare ori de aparare, manifestata fizic sau verbal, savarsita de catre un membru de familie impotriva altui membru al aceleiasi familii, care provoaca ori poate cauza un prejudiciu sau suferinte fizice, psihice, sexuale, emotionale ori psihologice, inclusiv amenintarea cu asemenea acte, constrangerea sau privarea arbitrara de libertate.
(2) Constituie, de asemenea, violenta in familie impiedicarea femeii de a-si exercita drepturile si libertatile fundamentale.”
Tipurile de violenta
Legea recunoaste urmatoarele tipuri de violenta in familie:
- violenta verbala
- violenta psihologica
- violenta fizica
- violenta sexuala
- violenta economica
- violenta sociala
- violenta spirituala
Violenta verbala se foloseste pentru a controla emotiile unei persoane .Violenta verbala se poate prezenta sub diverse forme: tipete, insulte, denigrare, ridiculizarea aspectului fizic.
Violenta psihologica vizeaza emotiile individului, cu precadere ranile emotionale care nu sunt vindecate.
Cuvinte care pot fi exemple de violenta emotionala: daca nu erai tu as fi putut sa….este vina ta ca…
Violenta fizica reprezinta toate acele acte fizice care se fac cu intentia de a rani sau de a face rau unei persoane.
Violenta sexuala reprezinta exploatarea sexuala sau actul sexual fara acordul persoamnei. Sunt considerate acte de violenta sexuala urmatoarele: expunerea unei persoane la un material pornografic, hartuirea sexuala si violul.
Violenta sexuala se poate produce singura sau insotita de alte forme de violenta.
Violenta mentala se caracterizeaza prin acte de abuz sau control a unei persoane asupra alteia.
De obicei actele de violenta cuprind toate gesturile si cuvintele care provoaca: frica, insulta sau izoleaza o persoana de familia sau prietenii sai, teroarea si amenintarile.
Violenta fizica insumeaza toate actele fizice care se fac cu intentia de a rani sau de a face rau.
Prin urmare, violenta in familie este orice act vatamator, fizic sau emotional care are loc intre membrii unei familii. Violenta in familie este un comportament intentionat, cu scopul de a stabili si exercita puterea si controlul asupra altei persoane.
In 99% din cazuri, violenta in familie se manifesta asupra femeilor si copiilor, adica cei mai putin protejati.
Violenta este folosita pentru a intimida, umili sau infricosa victima.
Violenta fizica
Desi se considera ca violenta fizica este cea mai grava, de fapt nu este singurul lucru ce poate sa degradeze fiinta umana, de cele mai multe ori acest lucru se realizeaza si prin limbaj violent.
Violenta domestica se poate manifesta atat sexual, cat si intr-un mod pur psihologic: suprimarea constanta, umilirea, manipularea.
Exista cazuri in care o victima a violentei este lasata in frig cu haine putine sau deloc, nu are voie sa doarma si sa manance, iar obiectele personale ii sunt luate.
Cu toate acestea, cauzele si consecintele tuturor tipurilor de violenta in familie sunt aproximativ identice.
Violenta in familie este un comportament invatat;
Comportamentul victimei depinde de modurile de supravietuire la care a aderat.
Violenta in familie este un comportament repetitiv si cuprinde diferite tipuri de abuz care pot trece dintr-unul in altul sau in combinatie;
Pericolul pentru victima si copii creste pe timpul separarii dintre parteneri;
Faptuitorul este cauza violentei domestice si nu consumul de alcool, victima sau relatiile dintre ei.
Dezvoltarea conflictelor interne
Conflictele interne care duc la violenta constau in:
acumularea de tensiune din cauza certurilor
neintelegeri in privinta treburilor casniceinselare
neintelegeri in privinta banilor sau a copiilor
Cazurile enumerate mai sus, de cele mai multe ori sunt greu de rezolvat si astfel, pentru ca nu se ajunge la o solutie, sotul, cel care este adesea agresorul, recurge la violenta, atat fata de femeie, cat si de propriul copil.
Femeile si speranta
De regula, femeile sunt cele care nu renunta la o casnicie din speranta ca lucrurile se vor ameliora sau din cauza faptului ca exista un copil la mijloc.
Ele ajung astfel sclavi ai propriei vieti alaturi de un om care decide totul si le agreseaza constant, atat fizic, cat si prin limbaj.
Insa, mai grav este atunci cand ele accepta toate acestea din speranta ca el se va schimba si ca lucrurile vor reveni la normal, ba chiar se gandesc ca exista o posibilitate ca el sa-si ceara iertare pentru tot.
Lucrurile acestea sunt crunte, pentru ca femeia din iubirea pe care o poarta isi imagineaza aceste scenarii, care sunt imposibile, deoarece agresorul o data ce a inceput sa recurga la violenta, va continua in acest mod.
Pe de alta parte sunt agresorii, cei care isi fac dreptate prin violenta si nu se gandesc la faptul ca isi ranesc propria sotie.
Justificarile barbatilor
Explicatia care justifica de ce acestia recurg la violenta se dezvolta in mai multe ramuri.
Agresorii pot fi niste oameni violenti de la natura, ori pot gasi diverse motive, printre care, banii, casa, copilul, aspectul sotiei si multe alte nimicuri carora el le acorda atentie si astfel enervandu-se ajunge sa fie violent cu cei din jur.
In cazul unei casnicii, se poate ajunge pe cale pasnica la divort sau in cele mai dese situatii, fortat la o despartire pentru binele sotiei, cat si a copilului.
Insa, in general, violenta nu trebuie suportata, indiferent de persoana care o exercita, violenta trebuie reclamata.
Ca oameni nu avem de ce sa suportam comportamentul si violenta altcuiva.Ca oameni e necesar sa ne respectam si sa trecem la actiune, fara sa conteze ceea ce este la mijloc, adica o presupusa iubire sau chiar un copil.
Ne putem reface viata si putem preveni actele de violenta, dand propriul exemplu si anume faptul ca stiu ce vreau si nu permit nimanui ca viata sa-mi fie controlata de altcineva.
Daca iti place articolul „Tipurile de violenta.Rabzi sau pleci?” ne poti contacta la psiholog bucuresti